Dit moet je weten voordat je een elektrische fiets koopt

Een elektrische fiets aanschaffen is makkelijker gezegd dan gedaan. Als je een verkeerde koopt, dan heeft het weinig nut voor jou en jij bent in principe je geld verloren, omdat je in het verkeerde hebt geïnvesteerd. Voordat je dus besluit om die ene elektrische damesfiets met middenmotor aan te schaffen, ga nog eens na wat de andere mogelijkheden zijn. 

Check ook nog eens wat andere klanten te zeggen hebben over de modellen die je op het oog hebt, door reviews te lezen (reviews op fiets services website en consumenten reviews, zoals fietsen reviews amslod en Amslod fietsen consumenten review). 

Wij hebben voor jou alvast belangrijke aandachtspunten van elektrische fietsen op een rijtje gezet, zodat jij voldoende informatie hebt voordat je een elektrische fiets aanschaft. Wist namelijk al dat een elektrische fiets verschillende modellen heeft? Er is dus altijd een goede optie voor jou.

Een elektrische fiets: wat je moet weten

Een elektrische fiets (niet te verwarren met de zogeheten ‘e-bikes’) is eigenlijk een ‘gewone’ fiets, maar het biedt nog extra ondersteuning voor de fietser. De meeste van deze elektrische fietsen bieden ondersteuningsprogramma’s aan, waardoor je kunt schakelen van minimale ondersteuning naar ruimte trap ondersteuning. Dit niveau houdt in dat de ondersteuning continu blijft, zelfs als jij harder trapt. Er zijn verschillende varianten van de elektrische fiets.

Enkele voorbeelden zijn elektrische bakfiets, elektrische vouwfiets, elektrische stadsfiets en de speed pedelec. Al deze elektrische fietsen kun je vervolgens ook nog eens in twee groepen splitsen: ‘gewone’ elektrische fietsen en de high speed elektrische fietsen (ook wel de speed pedelecs). Onder de gewone elektrische fietsen vallen de elektrische variant van de bakfiets, vouwfiets en stadsfiets. Deze ondersteunen je op een zodanige manier dat trappen tijdens het fietsen lichter wordt. Bij een speed pedelec daarentegen versnelt het fietsen wanneer je meer druk zet op de pedalen.

Een belangrijk onderdeel: de motor

De motor is natuurlijk een van de belangrijkste onderdelen van een elektrische fiets. Deze zorgen er namelijk ervoor dat jij vooruit komt! De motor van een elektrische ziet niet alleen in het midden van de fiets, maar het kan ook geplaatst worden in het voorwiel of in het achterwiel. Elke plek heeft zo zijn voordelen en nadelen. 

Een voorwielmotor is bijvoorbeeld goedkoper dan een middenmotor of een achterwielmotor. Daarnaast maken voorwielmotors ook minder geluid tijdens het fietsen. De middenmotor is daarentegen een stuk rumoeriger, maar het fietst het fijnst van alledrie de varianten (en is voor daarom ook het populairst!). De achterwielmotor geeft hetzelfde vrije gevoel tijdens het fietsen, maar omdat de motor achterop is geplaatst, maakt het de fiets zwaarder om te verplaatsen. Bespreek met een specialist in de winkel welke motor het beste bij jou past. Dit hangt namelijk niet alleen af van jouw voorkeuren, maar ook wat voor elektrische soort fiets je gaat nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *