Hoe je jouw paard in beweging houdt

Je paard is natuurlijk een van je beste vrienden en zodoende wil je dat het ook goed met hem of haar gaat.  Zodoende is het naast hoe jij jezelf gezond en in beweging houdt, natuurlijk ook belangrijk om je paard gezond te houden. In deze blog geef ik een aantal tips hoe je dit doet.

Slobber paard

Slobber paard: slobber is een van die voedingsmiddelen voor paarden waarbij gelijk gedacht wordt dat het voor oudere of ziekere paarden is bedoeld. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Slobber is ook gewoon voor jonge en gezonde paarden goed. Ruwvoer vormt de basis van het voer van een paard. Slobber is een prima toevoeging aan het rantsoen van je paard. Daarnaast zal je paard het als een welkome traktatie zien.

Om goed in de gaten te houden hoe het lichaam van je paard veranderd, kan je gebruik maken van een meetlint. Zo kan je gemakkelijk veranderingen in conditie en eetgedrag constateren. Vervolgens kan je de voeding aanpassen of het gewichtsverlies of de gewichtstoename tegen te gaan. Belangrijk om te realiseren is dat paarden niet gemaakt zijn om lange tijden niet te eten. Als wij als mens minimaal 8 uur slapen en de uren daarvoor niet eten, kunnen wij prima functioneren. Voor paarden werkt dit anders. Zij moeten elke 6 uur minimaal eten. Gedurende de nacht kan dit opgerekt worden naar 8 uur, probeer dan echter wel hooi aanwezig te hebben zodat het paard alsnog kan eten zodra de honger toeslaat.

Beweging

Uiteraard is het voor je paard zowel voor fysiek als voor mentaal vlak belangrijk dat hij of zij genoeg beweging krijgt. Vooral voor paarden die gestald zijn, moet hier goed op gelet worden. Een keer per dag uit de stal is hierbij niet voldoende. Probeer je hierbij in te beelden in jouw paard. Hoe zou jij je voelen als je 1 keer in de 24 uur uit je kamer zou mogen komen? Waarschijnlijk zou je je kamer dan als een gevangenis gaan ervaren. Probeer dit gevoel bij een paard te voorkomen door hem of haar vaak genoeg uit de stal te halen. Door de gestalde paarden genoeg ruwvoer te laten eten, blijven ze  gemotiveerd om te grazen.

Sociaal contact

Naast beweging is het voor paarden ook heel belangrijk om genoeg sociaal contact te krijgen. Dit betekent niet alleen contact met mensen maar ook met andere paarden. Paarden die gestald zijn kunnen zich ook eerder gaan vervelen.