Hoe maak ik mijn mountainbike schoon?

Beperkte tijd en ruimte? Een eenvoudig schoon te maken kan vrijwel overal worden gedaan, en alles wat u nodig hebt is een doek en uw keuze van kettingsmeermiddel.

Op deze snelste manier wikkelt u de ketting eenvoudig met een schone, pluisvrije doek en maakt u de aandrijflijn erdoorheen om het vuil weg te vegen. Herhaal het proces totdat de doek grotendeels schoon blijft. U kunt de doek gebruiken om vuil van de katrolwielen en kettingbladen van de derailleur te schrapen. Als alternatief werken babydoekjes ook behoorlijk goed.

Zodra de ketting redelijk schoon is, kunt u indien nodig lagervet opnieuw aanbrengen. Op olie gebaseerde smeermiddelen helpen ook verontreinigingen naar het oppervlak van de ketting te drijven, zodat u het veegproces ook een paar keer kunt herhalen totdat de buitenkant van de ketting er schoon uitziet. 

Afhankelijk van je smeermiddel keuze is het misschien een goed idee om je ketting na elke rit op deze manier schoon te maken. Zoals eerder vermeld, zullen regelmatige lichte schoonmaakbeurten zoals deze grondiger schoonmaakbeurten een zeldzame taak maken. Maar als je aandrijving al erg smerig is, zou een van de meer diepgaande methoden om te volgen, logischer zijn. De producten van Cyclon helpen bij het schoonmaken, onderhouden, beschermen en smeren van belangrijke onderdelen voor de fiets.

Merk op dat ik niet heb aanbevolen om een ​​in ontvetter gedrenkte doek te gebruiken. Hoewel dat beter zichtbare resultaten kan opleveren, mengt het ook ontvetter met je vuile smeermiddel in plaats van het te verwijderen. Uiteindelijk krijg je gewoon een verdund kettingsmeermiddel dat niet zal presteren zoals het was ontworpen.

De mountainbike schoonmaken met reinigingsproducten 

Als je naar professionele racemonteurs kijkt tijdens een weg- of cyclocrossevenement, zou je onder de indruk zijn om te zien hoe snel ze een ketting sprankelend schoon krijgen, zonder deze van de fiets te halen. Een groot deel hiervan is preventief – vooral in de professionele rangen, de aandrijflijn die ze aan het schoonmaken zijn, is waarschijnlijk een rit geleden schoongemaakt – maar de methode die door professionele monteurs wordt gebruikt, is nog steeds goed bewezen.

Wij zijn zelf een groot voorstander van het reinigen van kettingen op de fiets. Op enkele uitzonderingen na verwijder ik geen ketting van een fiets tenzij deze in de vuilnisbak belandt. Ik heb genoeg mislukte snelkoppelingen gezien om deze mening te geven. 

Zolang je ketting in het begin niet erg vies is, kan het wassen op de fiets uitstekende resultaten opleveren. Voor zowel het ontvetten als met het water is dit het beste buitenshuis te doen.