Kneeboards wat zijn dat?

Hiele PT

Kneeboards zijn gemaakt voor het op je knieën ‘berijden’ van golven en zijn tussen de 150 en 200 centimeter lang. Een kneeboard is breder dan een ‘gewoon’ surfboard en heeft een ronde neus, een rubberen bedekking waar je op je knieën op zit en zijn gemaakt van kunststof en glasvezel. Ze lijken dan ook veel op de normale surfboards. Kneeboarden is een leuke en toch spannende sport en iedereen kan het leren ook al wordt het beoefend op hoge snelheid. Omdat je, de naam zegt het al, op je knieën zit, ligt het zwaartepunt lager en vind je meer balans op het water. Dat maakt het ook makkelijker om trucs uit te voeren. Je verliest, door een lager zwaartepunt, namelijk niet zo gauw je evenwicht. In de meeste gevallen worden ze achter een boot gebruikt. Maar je kunt een kneeboard ook gebruiken zonder boot.

Hoe werken kneeboards?

Kneeboarden kun je doen op twee verschillende manieren namelijk; het waterskiën en het golfrijden. Kneeboarden wordt gezien als een onderdeel van surfen, maar dan op je knieën waarbij je trucs doet die vergelijkbaar zijn aan de trucs die worden gedaan bij het surfen. Naast de kneeboards heb je voor het beoefenen van deze sport nog nodig:

·                Leash (riem of band) en zwemvinnen

·                Een reddings- of zwemvest

·                Eventueel een wetsuit

·                Een boot die sneller kan varen dan 30 kilometer per uur

Bij de waterski versie van kneeboarden kun je wel net zo’n hoge en spectaculaire sprongen maken als bij wakeboarden, alleen ligt de stabiliteit bij kneeboarden hoger dan bij het wakeboarden. Omdat de snelheid bij het kneeboarden in de waterski versie hoger is, heb je een kleiner kneeboard nodig. Door de snelheid blijf je al drijven en met een kleiner oppervlak kunnen snelle trucs worden uitgevoerd.

De waterski versie van kneeboarden

Zoals gezegd heb je kleinere kneeboards nodig bij de waterski versie. Deze boards zijn tussen de 90 en 150 centimeter. Het kneeboard wordt achter een speedboot bevestigd met een leash of koord van 15 tot 25 centimeter lang. Door de snelheid van de boot ontstaan golven waar overheen gesprongen kan worden. Door het kleine board en de stabiele ligging hiervan kunnen spectaculaire trucs worden uitgevoerd. Met het kleine board kun je ook erg snel draaien. In de waterski variant van kneeboarden worden ook wedstrijden gehouden in een soort competitie variant. Hierbij krijgt iedere ‘rijder’ twee runs waarin ze zo hoog mogelijk moeten scoren. Er kunnen ook hindernissen worden geplaatst die ze moeten vermijden waarbij de snelste tijd moet worden gemaakt.

Wat heb je nodig om te kunnen kneeboarden

Je kunt met kneeboards ook kneeboarden aan een kabelbaan. Je maakt snelheid door de snelheid van de kabelbaan. Ook hier kun je, naast het snel rijden, trucs uitvoeren. De benodigdheden zijn voor de waterski versie en de kabelbaan versie bijna hetzelfde. In beide gevallen moet je een goede zwemmer zijn. Bij het kneeboarden aan de kabelbaan wordt minimaal diploma A gevraagd. Bij het kneeboarden in open water moet je langer kunnen zwemmen omdat je, als je hebt losgelaten, naar de kant moet zwemmen of moet wachten in het water tot je weer wordt opgehaald. Voor je eigen veiligheid heb je een helm en een zwemvest nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *