Logistiek voor dummies

Als echte sportfanaat heb je er vast wel eens over na gedacht: wat nou als ik mijn eigen sportschool open? Dan kan je eindelijk vaan je hobby je werk maken. Maar ook als je het niet zo groot wil aanpakken, kan je alsnog een kleine ‘sportschool’ voor jezelf maken. Bouw bijvoorbeeld de garage om tot je eigen sporttempel of maak plaats op zolder. Hardlopen op een loopband, fietsen op een hometrainer of roeien op een ergometer. Allemaal sporten die je makkelijk in. Maar dan moet je deze apparaten wel eerst thuis zien te krijgen. Nu is dit voor thuis nog niet zo een groot probleem, maar als je het wel groter wil aanpakken en een echte sportschool wil beginnen, moet je hier wel goed over na denken. Ook wil je misschien sportdrankjes of eiwitrepen en/of shakes aanbieden. Ook dit moet allemaal geleverd worden. Achter alle leveringen zit een heel logistiek proces. Ik kan me goed voorstellen, dat je niet zo veel af weet van transport en logistiek. Toch is dit ook een onderdeel dat komt kijken bij een eigen bedrijf Daarom geef ik je in deze blog een spoedcursus logistiek en leg ik je een aantal dingen uit over pallets.

Eigenschappen

Waarschijnlijk ken je houten pallets wel uit magazijnen of grote winkels. Kunststof pallets lijken hier eigenlijk ook heel erg op. Ze zijn in principe even sterk als houten pallets. De kwaliteit van de kunststof pallets hangt voornamelijk af van de grondstoffen die gebruikt worden om de pallets te maken. Bovendien maakt de dikte van de wanden en de gebruikte persdruk uit voor de kwaliteit. Dit alles samen bepaalt de draagkracht van je pallets. De intensiteit van het transport en logistieke proces bepaalt uiteindelijk wat voor pallets er nodig zijn.

Hout vs. Kunststof

Zoals ik al zei ken je de houten pallets waarschijnlijk wel, dit komt omdat deze het meest gebruikt worden in de logistieke sector. Het grootste voordeel van houten pallets zijn de relatief lage kosten van het hout. Een groot voordeel van de kunststof pallets is dat ze door een spuitgietproces gemaakt worden. Ze bestaan voornamelijk uit één deel en hoeven dus niet door spijkers bij elkaar gehouden te worden. Dit maakt ze erg sterk. Daarnaast wordt een kunststof pallet minder snel beschadigd in vergelijking tot een houten pallet. Indien er wel beschadigen ontstaan, zijn de reparatie kosten van een kunststof pallet we een stuk hoger. Waarschijnlijk zal je met een sportschool niet heel vaak pallets nodig hebben om dingen te vervoeren. Er zijn ook deksels en opzetranden beschikbaar voor kunststof pallets. Zo kan je in een handomdraai een kist maken die je producten beschermt tegen schade en vuil.