Waar een klein land goed in is

Heb je er ooit bij stil gestaan dat elke keer wanneer er een Nederlander of een Nederlands team een medaille of prijs wint op een Europees of wereld podium wat voor bizarre prestatie dit is? Nederland is een klein kikker landje dat onder zee niveau ligt en maar 16 miljoen inwoners heeft. Hoe kan het dan dat Nederland het toch zo goed doet op bijvoorbeeld sport gebied.

Het vereniging leven

Nederland is uniek in zijn structuur en dan vooral het vereniging leven. Door dat Nederland zo lekker recht toe recht aan is en alles tot op detail is geregeld door dat het klein is, is het vereniging leven perfect geregeld. Overkoepelende bonden zoals de KNVB kunnen vanuit het centrum van Nederland nadenken over de ontwikkeling en vormgeving van de sport op recreatief maar ook op professioneel gebied. Maar waarom sluiten we ons als Nederlanders zo massaal aan bij een vereniging? Omdat samen sporten gewoon veel voordeliger, makkelijker en leuker is. Ondernemers springen hier slim op in door bijvoorbeeld kampen aan te bieden aan het vereniging leven.

Sportkampen

Hockeykamp, voetbalkamp, scoutingkamp, waterpolokamp, zaalvoetbalkamp en eigenlijk alle soorten kampen die je kan bedenken. Het is ook echt voor jong en oud, oud en jong. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een voetbalkamp voor kinderen waarbij je een grote tent op het eerste veld zet, drie vrijwilligers een slapeloze nacht hebben en 500 kinderen een geweldige ervaring beleven. Je kan ook denken aan een volledig verzorgd trainingskamp naar Barcelona waarbij de selectie een mix van trainen en zuipen onder leiding van de technische staf aangrijpt om teambuilding te hebben. Laten we als Nederland hopen dat het vereniging leven altijd blijft voortbestaan ook in deze sterk individualistische samenleving waarbij steeds meer mensen een individuele sport als fitness gaan doen. Nederland kan als klein land doen waar het goed in is door samen te werken