Wat is artrose en hoe ontstaat het?

Bij artrose gaat het kraakbeen in de gewrichten achteruit. Vaak is er te zien dat het kraakbeen dunner wordt en uiteindelijk zelfs helemaal kan verdwijnen. De pijn die bij artrose ontstaat komt vaak door veranderingen of beschadigingen aan de botten om het kraakbeen heen. Het kraakbeen zelf bevat geen zenuwen, dus kun je hier ook geen pijn voelen.

Hoe ontstaat artrose?

Het verdwijnen van het kraakbeen betekent echter wel dat er buiten het gewricht om veel veranderingen te zien zijn, zoals ontstekingen die ontstaan die zwellingen kunnen veroorzaken. Ook ontstaan er osteofyten aan de botten, die gezien kunnen worden als uitgroeisels van het bot en als gevolg kunnen hebben, dat het gewricht niet meer goed kan bewegen.

Welke factoren hebben invloed op het ontstaan?

Hoe artrose nou echt ontstaat is vooralsnog erg onduidelijk. Wel zijn er een aantal factoren die vaak in verband staan met artrose. Onder andere erfelijke aanleg speelt een grote rol. Als artrose voorkomt in jouw familie betekent dit vaak dat je zelf ook meer aanleg hebt om artrose te krijgen. Ook krijgen vrouwen vaker artrose dan mannen. Over het algemeen kan er worden gezegd dat oudere mensen meer kans hebben op artrose, mensen met overgewicht of als je vroeg blessures oploopt. Daarnaast wordt zwaar sporten of zware belasting van het lichaam vaker gezien in combinatie met artrose.

Hoe kunnen de klachten verminderd worden?

Artrose kan over het algemeen het best worden behandeld door het aanpassen van de levensstijl. Met name als er sprake is van artrose in de knieƫn in combinatie met overgewicht kan het enorm helpen om af te vallen en meer te bewegen. Blijven bewegen is ook aantoonbaar in het voorkomen van klachten. Wel is het aan te raden altijd je levensstijl onder begeleiding te veranderen, want drastische veranderingen kunnen vaak weer andere klachten opleveren.